Movements!

Fredagar är sedan länge den dag jag ägnar min tid åt annat än mitt dagliga jobb. Arbetet att hjälpa företagare får stå åt sidan och istället försöker jag all min tid på det jag verkligen brinner för – arbetet med att göra lärjungar till Jesus. Dagarna har sedan ett tag tillbaka fokuserat mer och mer på förberedelser för vår tid i Aten. Hålla kontakter med människor nere i Aten, formulera info om vad vi ska göra till understödjare och för att inte tala om allt praktiskt som behöver göras här hemma. Ibland skrattar jag inombords åt hela situationen kring att flytta utomlands från ett land som Sverige. När Jesus sa åt sina lärjungar att lämna allt och följa honom så hade vissa en del saker att göra innan de kunde göra det (i alla fall tyckte de själva att det var så, ex Lukas 9:59 och framåt). De hade ingen aning vad det krävdes i dagens Sverige!
Flytta ner till Aten”, säger Jesus. ”Jag vill”, säger du men fortsätter ”men jag ska bara kontakta försäkringskassan och skatteverket först, fylla i 73 st olika formulär, kontakta barnens skola, prata med skolans jurist, kontakta hyresmäklaren och sedan ordna vårt ekonomiska uppehälle – sedan kommer jag!”.

Idag så har dagen, tack och lov, handlat om något helt annat. Jag har börjat läsa Steve Addisons nya bok  ”The Rise and Fall of Movements: A Roadmap for Leaders”. En bok jag verkligen längtat efter då jag läst alla hans andra böcker och uppskattat dem enormt! Är särskilt nyfiken på hans ”case-study” av NoPlaceLeft-rörelsen, som jag förstått är den första av dess slag.

Det var även genom Steve Addisons podcast som vi kom i kontakt med våra framtida amerikanska samarbetspartners nere i Aten. Steve intervjuade en man som arbetade med flyktingar och fått se generationer av lärjungar formas fram. Människor som kommit till Aten, flyende från sina hemländer, fullständigt sargade av krig och utan ägodelar, men som fått höra talas om Jesus och fått sina liv förvandlade av Honom. Helt fantastiska berättelser som berörde oss djupt, vilket gjorde att vi tog kontakt med dem och frågade om vi kunde hjälpa till.
Det roliga är också att höra om tillvägagångssättet de lärjungatränar dessa människor, som de för övrigt inte vet hur lång tid de får stanna i Aten. Ibland får de 2 veckor med en person, ibland 2 år. I och med den korta tiden de får kan lärjungaträningen därför inte grundas på personers närvaro, utan istället får Ordet, Anden och Jesus vara grunden. Metoderna måste vara enkla, lätta att spridas och oberoende av personers förmågor. Förståelsen att Iranier når Iranier bäst med evangeliet om Jesus måste sättas från början, annars är risken stor att andra värderingar byggs in i lärjungaskapet. Sunda insikter som givit generationer av frukt!
Om ni vill så kan ni lyssna på podcasten här.

Jag är väldigt spänd och förväntansfull över att få arbeta tillsammans med dessa människor! Inser att det kommer vara väldigt annorlunda än vad jag är van vid. Inser att det kommer handla väldigt mycket om att släppa kontroll över lärjungaskapandet, att inte bygga kring mig själv utan kring Jesus. Å andra sidan så verkar det ju vara det Jesus sa till Petrus – ”på denna klippa ska jag bygga min församling” (Matt 16:18).  Så med andra ord borde jag inte förvänta mig något annat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s