Talladega Nights

talladegaEn av mina absoluta favoritfilmer, med kanske världens bästa skådespelare, är Talladega Nights med Will Ferrell och John C Reilly. En film som handlar om Ricky Bobby och hans kompis Cal Naughton Jr. De är bägge Nascar förare och de absolut bästa på det de gör. Filmen är en komedi, där man skojar med allt som egentligen går att skoja med.

En av mina favoritscener i filmen är när hela familjen är samlad för att äta middag och Ricky får i uppdrag att be bordsbön till Jesus. Istället för att be till Jesus som ”normala” människor gör, så börjar han be till lilla baby-Jesus istället. Han ber länge och beskriver Jesus liggandes i sina gyllene blöjor fullständigt ovetande men ändå allvetande. De andra avbryter honom och menar att han inte kan be till baby-Jesus utan att man faktiskt ber till den vuxne Jesus. Ricky går såklart inte med på detta, utan hävdar att han gillar den nyfödde Jesus bäst och därför ber han till honom. När de andra ber, så kan de be till tonårs-Jesus, skägg-Jesus eller den ”version” av Jesus som de gillar mest. De andra börjar då haka på och beskriva vilken version av Jesus de gillar bäst. Cal Naughton vill se Jesus med en T-shirt-kostym, eftersom det visar att även om Jesus kan vara allvarlig och ”formell” så är han alltid redo att börja festa med sina vänner. Barnen ser Jesus som en Ninja, slåendes mot onda samurajer. Ja, ni kan själva se och höra alla förslag på videon här nedan…

Det finns mycket man kan säga om det här klippet, men en sak som jag har fastnat för är hur vi många gånger kan ha olika versioner av Jesus. En del av oss målar upp Jesus om en bra lärare med bra filosofier. Andra att han var en healer som gjorde en massa mirakel. Vissa menar att han ljög om sig själv och att han lurade alla. Några menar till och med att Jesus aldrig funnits, utan att han enbart är ett påhitt av människor. Ja, versionerna är nog oändliga och man kan undra hur många av dem egentligen kunde uppstå.

Mitt tips på att hitta rätt i alla dessa versioner är att faktiskt läsa om Jesus själv. Det finns 4 st mycket bra böcker som handlar bara om honom, som inte heller är så långa eller komplicerade att läsa. De är skrivna av människor som levde med honom, dag som natt i flera års tid. Böckerna heter Matteusevangeliet, Markusevangeliet, Lukasevangeliet och Johannesevangeliet. Där återger de saker som Jesus gjorde och sa, både till sig själv och andra. För mig är dessa böcker fortfarande en guldgruva, där jag många gånger fått inse att jag nog haft fel bild av Jesus.

Så under helgen som kommer, ta och börja läs någon av dessa böcker! Läs, fundera och kanske kommer du få en helt ny bild av Jesus. Till dess så kan du få några high-lights här nedan:

Ingen av er kan vara min lärjunge, om han inte avstår från allt han äger – Jesus pratar med massa med människor som vill följa honom.

Detta är evigt liv att de känner dig, den ende sanne Guden, och den som du har sänt, Jesus Kristus – Jesus ber.

Man förde till honom en som var döv och nästan stum och bad att Jesus skulle lägga handen på honom. Då tog Jesus honom åt sidan, stoppade fingrarna i hans öron, spottade och rörde vid hans tunga och såg upp mot himlen, suckade och sa: Effata! – det betyder Öppna dig. Genast öppnades hans öron och han kunde börja prata tydligt och klart – Jesus helar en man som var döv och stum.

Lämna en kommentar